Nahajate se tukaj

V Sloveniji nimamo uravnotežene in pluralne medijske krajine

Danes je na odboru za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu potekala izmenjava mnenj s komisarko in podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo. Tema izmenjave je bila svoboda medijev v Evropski uniji in večkrat je bila omenjena tudi Slovenija. Podpredsednik odbora dr. Milan Zver je omenil nedavno preiskovalno misijo odbora LIBE, ki naj bi med drugim v Sloveniji pregledala tudi stanje v medijih.

Omenil je glavni zaključek misije, da "je Slovenija pravna država in da demokratične inštitucije delujejo dobro", čeprav se, kot je izpostavil, s tem ne strinja popolnoma. Po mnenju dr. Zvera namreč sodni sistem in še mnogi drugi podsistemi ne delujejo neodvisno, temveč so še vedno pod vplivom ostankov bivšega režima in drugih mafijskih mrež.

Kar se tiče medijev, je povedal, da "v Sloveniji največji problem ni svoboda medijev ali svoboda izražanja, temveč ogromno neravnovesje v lastništvu medijev, ki je skoncentrirano v rokah nekaj omrežij, ki so naklonjena politični levici in posedujejo več kot 80% slovenske medijske krajine".

"Pozdravljam nedavno iniciativo Evropske komisije, da pregleda koncentracijo medijskega lastništva v državah članicah," je poudaril in menil, da bo "Komisija ugotovila, da je lastniška struktura slovenskih medijev zaskrbljujoča".

"Namesto, da se ukvarjamo z nekaj tviti predsednika slovenske vlade, bi se morali skoncentrirati na resnični problem", je opozoril in dodal, da Slovenci skorajda nimamo dostopa do alternative mnenjem, ki se pojavljajo v levici naklonjenih, t.i. main-stream medijih. "Slovenci nimamo dostopa do pluralnih, neodvisnih medijev in naša pravica do tega, da bi bili objektivno obveščeni, še ni izpolnjena", je zaključil evropski poslanec.