Nahajate se tukaj

Evropski poslanec dr. Milan Zver na posvetu o raziskovanju staroselstva

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je v okviru letnega tabora SDS, ki poteka v Bovcu, udeležil posveta z naslovom Preučevanje prazgodovinskega staroselstva v Alpah in na ozemlju med Panonijo in Jadranom. Posvet so organizirali Raziskovalci evropskega staroselstva (RES) in Gorniški klub »Dr. Henrik Tuma«.

Po nagovoru Jožeta Ranta st. iz Raziskovalcev evropskega staroselstva (RES) in Antona Jegliča, častnega predsednika Gorniškega kluba dr. Henrika Tume, je obiskovalce nagovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je posvetu in obema organizacijama izrazil podporo Slovenske demokratske stranke.

V nadaljevanju je najprej spregovoril Janez Bizjak, katerega središčna tema so bili prazgodovinski in antični staroselci v Alpah v pisnih virih iz časa pred 12. stoletjem. Sledila je predstavitev Duše Krnel Umek o domorodni teoriji o Slovencih v delih Sebastiana Ciampija (1824), Davorina Žunkoviča (1911) in Maria Alineija (2000) in stari slovenski besedi. Viljem Kralj je predstavil svoje zaključke glede toponimov in besed na otokih Hvar, Korčula in mestu Vrbnik (otok Krk) ter njihovo povezavo s slovensko govorečimi staroselci. Razprave pa je zaključil Vinko Rajšp s predstavitvijo jezikovnih meja s slovanskim svetom v alpskem in podonavskem prostoru na karti dr. Karla Bernhardi-ja „Sprachenkarte von Deutschland“ iz leta 1843 ter 1849 in Komentar iz leta 1844. 

Jože Rant st. je v razpravi med drugim izpostavil, da je preučevanje naše pradavnine pomembno za odkrivanje izvora naroda in njegove identitete, kar pa ni mogoče enačiti z nacionalizmom in poveličevanjem lastnega naroda ali zaničevanjem drugih.