Nahajate se tukaj

Evropski parlament potrdil deveti poslanski sedež za Slovenijo

Evropski poslanci so potrdili predlog sestave Evropskega parlamenta v prihodnjem mandatu. V naslednjem petletnem mandatu 2024–2029 bo imel parlament dodatnih 15 poslancev, Slovenija pa bo dobila še enega poslanca.

Sloveniji, ki ima zdaj osem evropskih poslancev, naj bi po volitvah v 720-članskem parlamentu pripadalo devet poslanskih sedežev. Končno odločitev o tem bodo sicer sprejele države članice EU-ja.
Dodatne sedeže v Evropskem parlamentu bo skladno z danes potrjenim predlogom dobilo 12 držav članic. Po dva bosta pripadla Franciji, Španiji in Nizozemski, po eden pa poleg Slovenije še Avstriji, Danski, Belgiji, Poljski, Finski, Irski, Slovaški in Latviji.

Dr. Milan Zver je pozdravil sprejet predlog sklepa Evropskega sveta, s katerim se povečuje število sedežev v Evropskem parlamentu. "V naslednjem mandatu bo Slovenija tako zastopana z devetimi evropskimi poslanci, kar povečuje naš vpliv v Evropskem parlamentu. Glas slovenskega volivca ali volivke bo primerjalno gledano štel še več na evropskih volitvah. Želim si, da bo to spodbudilo slovenske volivce in volivke k večji volilni udeležbi prihodnje leto," je ob tem še poudaril dr. Milan Zver.