Nahajate se tukaj

Dr.Milan Zver na srečanju Evropske ljudske stranke v Rotterdamu

V teh dneh poteka srečanje skupine Evropske ljudske stranke, ki se ga udeležuje tudi dr. Milan Zver. Evropski poslanec dr. Milan Zver je na srečanju spregovoril o dogajanju na volitvah. Prihodnjo vlado Roberta Goloba je med drugim opisal kot prorusko: "Gibanje Svoboda je ekstremno levo. Vodja tega gibanja je energetski oligarh ali tajkun in bo pod močnim vplivom gospodarskih ter drugih lobijev. Tisto, česar se bojimo, je, da bo tudi pod vplivom Rusije. Gre za prokremeljsko vlado," je povedal evropski poslanec.

" Sloveniji se je zgodil sindrom Winstona Churchilla . Vemo, da je bil Churchill veliki zmagovalec druge svetovne vojne, na rednih parlamentarnih volitvah pa je izgubil. Nekaj podobnega se je zgodilo Janezu Janši," je na srečanju ocenil dr. Zver. Izpostavil je, da je SDS dobila več glasov in tudi več mandatov, 27, prav tako je mandat več dobila NSi, se pa koalicijskim partnerjem ni uspelo uvrstiti v parlament, kar je pomenilo, da desna sredina ne more sestaviti vlade. 

"Tri mesece pred volitvami je nastalo novo gibanje Svoboda. Zanimivo je, da je to gibanje prevzelo večino glasov od klasičnih, tradicionalnih strank na levici, ki so vse po vrsti izgubile, nekatere so celo izpadle iz parlamenta, tako da imamo sedaj samo pet političnih strank v slovenskem parlamentu. To je za stabilnost demokracije ugodno s formalnega vidika, ni pa ugodno za nadaljnji razvoj Slovenije," je ocenil evropski poslanec. In nadaljeval: "Gibanje Svoboda je ekstremno levo. Vodja tega gibanja je energetski oligarh ali tajkun - in bo pod močnim vplivom gospodarskih in drugih lobijev. Tisto, česar se bojimo, je, da bo tudi pod vplivom Rusije. Gre za prokremeljsko vlado."
Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tem tudi pohvalil delo vlade Janeza Janše : "Moram vam povedati, da je slovenska vlada v teh težkih časih pandemije uspela zagotoviti najvišjo gospodarsko rast v EU. Po ocenah The Economista, je bila Slovenija pri soočanju s pandemijo druga najbolj uspešna vlada. V teh težkih časih smo imeli vrhunske socialne in ekonomske indikatorje razvoja, kljub temu pa ljudje tega niso nagradili." 

Evropski poslanec je ob tem opozoril, da smo že na treh volitvah dobili stranko, ki je "kot komet zažarela na nebu". Za Gibanje Svoboda je napovedal, da bo izginilo podobno hitro kot tej stranki podobni projekti. Je pa za uspeh Gibanja Svoboda okrivil tudi medije. Po njegovem je "svojevrsten fenomen, da tako hitro uspe stranka brez izkušenj in z novimi obrazi in s pomočjo MSM medijev, ki so v 90-odstotkih v levi lasti". Dejal je še, da je upal, da bo lahko s kolegi delil novico o zmagi SDS, kar pa se ni zgodilo: "Morate razumeti, da v tranzicijskih državah, postkomunističnih državah, politična kultura ni na taki visoki ravni kot v zahodni Evropi, kjer se volivci na volitvah odločajo dokaj racionalno."