Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Kultura nas ohranja kot narod

V nadaljevanju objavljamo razmislek in voščilo evropskega poslanca dr. Milana Zvera ob današnjem državnem prazniku – Prešernovemu dnevu, slovenskem kulturnem prazniku.

Spoštovane državljanke in državljani,

na današnji dan se z državnim praznikom poklanjamo spominu na velikega Slovenca in osrednjo osebnost slovenske poezije – Francetu Prešernu. Vendar pa današnji kulturni praznik ni le spomin na vrelec ustvarjalnosti našega največjega pesnika, tudi avtorja slovenske himne Zdravljice, temveč je tudi opomnik, da je bila prav kultura tista, ki je oblikovala našo identiteto in nas skozi stoletja ohranjala kot narod na tem delu Evrope. Zaradi vloge, ki jo je imela kultura v naši zgodovini in zaradi katere smo rastli tudi kot narod, je njeno bistvo vgrajeno v temelje slovenske državnosti.

Kultura je tista, katere osnovno poslanstvo je združevanje in navdihovanje. Žal se danes nahajamo v časih, ko skuša vlada Roberta Goloba tudi preko kulture ustvarjati razkol med nami. Ko se na žalost privilegira določena kulturno-umetniška ustvarjanja z ideološko podstatjo, medtem ko se nekatera druga ustvarjanja in prizadevanja, ki ravno tako bogatijo narodovo zakladnico, pušča vnemar, ali pa zasmehuje, predvsem pa tudi s strani države - ne podpira. Prepričan sem, da so takšne delitve znotraj kulturne ustvarjalnosti slabe in škodljive za narod. 

Na današnji dan, ko praznujemo slovensko kulturo, bi bilo prav, da izrazimo svojo zahvalo in spoštovanje vsem, ki s svojo ustvarjalnostjo in dosežki puščajo neizbrisen pečat v kulturni zakladnici naroda. Današnji dan bi moral biti tako poln zahvale tistim, ki s svojimi deli opozarjajo na pomembnost kulture, umetnosti in znanosti v oblikovanju naše identitete ter krepitvi skupnega duha.

V tem duhu si prizadevajmo ohranjati ter spodbujati umetniško ustvarjanje, literaturo, glasbo, in znanstveno raziskovanje vseh in zavračajmo ustvarjanje navideznih ločnic, ki nam jih skuša vsiliti aktualna oblast.

Prepričan sem, da lahko skupaj soustvarjamo prostor, kjer se kultura razcveta in kjer se znanje ter ustvarjalnost vrednotita. Vabim vas, da skupaj soustvarjamo in negujemo slovensko kulturo, kulturno dediščino in slovensko identiteto. Naj bo Slovenija podoba bogastva kulture, ne pa podoba osiromašenosti in ločevanja kulturno-umetniškega izraza. 

 

Spoštovane Slovenke in Slovenci, iskrene čestitke ob današnjem kulturnem prazniku!