Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Vlada, ki ne spoštuje spomina na žrtve totalitarnega režima, nima mesta v sodobni demokratični evropski družbi

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na vse evropske poslance naslovil dopis, v katerem jih je opozoril na nedavno odločitev slovenske vlade pod vodstvom predsednika vlade Roberta Goloba, ki se je odločila ukiniti dan spomina na žrtve komunizma, ki ga obeležujemo 17. maja. Ta odločitev je bila sprejeta v pisnem postopku brez predhodne javne razprave.  

17. maj je bil izbran za dan spomina na žrtve komunizma, ker je na ta dan leta 1942 komunistični bataljon umoril 53 civilistov, med žrtvami je bilo 24 otrok. Od poletja 1941 do januarja 1946 je komunistično nasilje na ozemlju današnje Republike Slovenije terjalo življenja več deset tisoč civilistov in vojnih ujetnikov. V desetletjih komunistične vladavine so slovenske prebivalce prizadele vse oblike kršenja človekovih pravic in svoboščin. Nad delom slovenskega naroda je bil izveden genocid. Pripadniki jugoslovanske komunistične tajne policije so izvedli številne izvensodne usmrtitve na skritih lokacijah, raztresenih po Sloveniji, Komisija Vlade Republike Slovenije za prikrita množična grobišča pa je doslej evidentirala več kot 720 prikritih množičnih morišč.

"Ta odločitev je le en primer v vrsti razdiralnih ideoloških poskusov sedanje vlade, da bi obnovila nedemokratične načine in odvrnila pozornost od katastrofalnih socialnih in gospodarskih razmer v Sloveniji," v pismu opozarja evropski poslanec dr. Zver, ki je v nadaljevanju naštel še nekaj nedavnih razdiralnih ideoloških dejanj vlade Roberta Goloba. Pred nekaj tedni se je tako vlada premierja Goloba odločila ukiniti Muzej slovenske osamosvojitve, pred kratkim pa je bila sprejeta tudi odločitev, da se kip Josipa Broza Tita vrne v park gradu Brdo, ki se uporablja za državne obiske in prireditve. "Josip Broz Tito je simbol terorja komunističnega režima in zanj ni prostora v sodobni demokratični družbi, ki temelji na evropskih vrednotah," ob tem dodaja dr. Milan Zver.

"Slovenija je bila v zahodnih medijih predstavljena kot vzorčna jugoslovanska republika in kasneje kot vzorčna nova država članica EU. Žal demokratična tranzicija v Sloveniji ni bila uspešna," poudarja evropski poslanec. "Ogromne težave v Sloveniji so v tem, da so državo ugrabile levičarske postkomunistične elite, ki od osamosvojitve dalje vladajo in nadzorujejo skoraj vse vidike slovenske družbe - gospodarstvo, sodstvo, medije, visoko šolstvo in civilno družbo. Skrajna levica razume javno televizijo kot "svojo"," še navaja evropski poslanec dr. Zver, ki obenem ugotavlja, da je izjemno žalostno tudi dejstvo, da slovenski državni zbor ni podprl resolucije Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu ter resolucije Evropskega parlamenta z dne 19. septembra 2019 o pomenu evropskega spomina za prihodnost Evrope.