Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: V razpravi o Poljski ni zmagovalcev, poražena pa je evropska demokracija

Evropski poslanec dr. Milan Zver je podal kratek video komentar za medije o plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tokratno plenarno zasedanje je zaznamovala razprava o vladavini prava na Poljskem, ki je bila zelo razgreta. "Tovrstne razprave, ko postavijo kakšno državo članico na tnalo, ne vodijo nikamor," je prepričan poslanec, ki še meni, da takšne razprave vzpodbujajo nezaupanje med ljudmi in državami članicami. "Tokratna razprava je pokazala, da v tem medinstuticionalnem sporu, med Svetom EU na eni strani in Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo na drugi, ne more biti zmagovalca. Predsednik Poljske vlade Mateusz Morawiecki je korektno, a na trenutke nespretno predstravljal situacijo. Spomnil je, da so nekatera ustavna sodišča že prej sprejemala podobne sodbe – in sicer, da pravo EU ni nad ustavnimi odločbami v državah članicah, kadar ne gre za skupne politike Unije. Kljub temu v Evropskem parlamentu in nasploh v Bruslju uporabljajo dvojne standarde," je dejal dr. Zver in dodal, da če nimamo zmagovalca, imamo poraženca." Po tej razpravi poraženec ni bila Poljska, ampak evropska demokracija," je prepričan dr. Zver, ki je še izrazil obžalovanje, da se je v Evropskem parlamentu razvila takšna "vojna"  na tej točki in da so "mnogi moji kolegi v skupini glasovali tako kot so."

Na tokratnem zasedanju je bila zanimiva tudi razprava o poročilu Od vil do vilic. Poročilo pomeni odziv Evropskega parlamenta na predlog Evropske komisije. Čeprav je bil med poročevalci tudi evropski poslanec Herbert Dorfmann, ki je tudi strokovnjak za to področje, poročilo jasno kaže tendenco, da po skoraj 60 letih kmetijsko politiko od desno-konservativne opcije prevzemajo liberalci in socialisti. "Prejšnja paradigma je temeljila na kmetu, na proizvodnji, na preprečevanju prevelikih nihanj na trgu, na količini, ki preprečuje lakoto, in kakovosti, ki smo jo dosegli v Evropi. Sedaj pa je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans v okviru zelenega prehoda spremenil ton do skupne kmetijske politike. Na nek način smo dobili, ali bomo dobili, paradoksalno, urbano, ne ruralno kmetijsko politiko, ki je bliže potrošniku in trgovski verigi. Toda samo na prvi pogled. Tako, kot so pretirane zahteve zelenega prehoda že sprožile dvig cen energentov, tako bo to zavezništvo povečalo dvig cen hrane in posledično sprožilo probleme v oskrbi," je opozoril evropski poslanec.

Ob tem dr. Zver poudarja, da si že danes v Evropi kar 30 milijonov ljudi ne more privoščiti ustreznega obroka. "Poročilo neposredno nagovarja, da je treba zmanjšati število goveda, ki da najbolj ogroža okolje. Priporoča, da naj Evropejci jemo manj mesa in še nekaj dodatnih pomenljivih trditev na skoraj 50 straneh besedila bi našli, še dodatnih 50 strani pa predstavljajo mnenja ustreznih odborov. Skratka, zelo bomo morali biti pozorni na te politike, še zlasti sedaj, ko je zeleno-rdeči pakt vse močnejši tudi v EU," je dejal dr. Milan Zver. Po njegovem mnenju bo tudi zato podnebni vrh v Glasgowu izjemno zanimiv. "Prav zanima me, ali bomo slišali tudi kak “glas razuma”, ki je v razpravi Evropskega parlamenta prihajal z desne, ali pa bodo orkestrirano fetišizirali koncept  “Fit for 55” in spregledali, da se nam že dogaja pomanjkanje elektrike, energentov in hrane," je zaključil evropski poslanec.