Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver o preprečevanju radikalizacije: "Mlade je potrebno opremiti z vrednotami, ki jim bodo zagotavljale vključenost v evropsko družbo"

Evropski parlament je v torek, 24. novembra, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o preprečevanju radikalizacije in novačenja evropskih državljanov s strani terorističnih organizacij.

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu dr. Milan Zver je na zasedanju poudaril, da je poročilo, ki ga je pripravila poslanka Rachida Dati pomembno, še posebej po zadnjem brutalnem terorističnem napadu v Parizu. "Prinaša nekaj konkretnih ukrepov kot so izbris terorističnih vsebin s spleta, izmenjava vseh relevantnih informacij med državami članicami in Europolom, kakor tudi odvzem potnih listin, zamrznitev financ, osebni nadzor ter ažurno vzdrževanje 'črnega' seznama džihadistov," je dejal. "To so glavni ukrepi, ki se nanašajo ta hip le na okoli nekaj tisoč, morda deset tisoč evropskih državljanov," je povedal.

"Ko pa govorimo o mladih, ki jim grozi izpostavljenost radikalizaciji, pa lahko govorimo o večmilijonski številki. Cilj je, da se to ranljivo populacijo integrira v družbo na polju dela in šolanja, kakor tudi preživljanja prostega časa," je dejal. Če želi Evropa še naprej ostati sinonim za odprto družbo, je po njegovem potrebno izobraževanje za aktivno in odgovorno državljanstvo ter demokracijo.

"Če mlade ne bomo opremili z vrednotami in kompetencami, ki jim bodo zagotavljale 'funkcionalno' vključenost v evropsko družbo, nismo padli le pri nalogi, ki jo imenujemo deradikalizacija mladih, ampak tudi pri gradnji EU. Če ne bomo uspešni, nas čakajo trajni kulturni trki, socialne in politične napetosti,  ter konflikti namesto dialoga, vzporedne družbe namesto odprtih! In terorizem bo postal naš vsakdanjik!" je poudaril dr. Milan Zver.